Wednesday, November 7, 2007

В памет на Luciano Pavarotti


"Penso che una vita per la musica sia una vita spesa bene ed e a qesto che mi sono dedicato"

"I think a life in music is a life beautifully spent and this is what I have devoted my life to"

"Мисля, че животът с музика е красиво споделен живот и на това посветих живота си."

Luciano Pavarotti (1935-2007)

Дълго може да се спори дали има някой друг оперен изпълнител получил толкова голяма световна популярност каквато има тенора Luciano Pavarotti.Соло дебюта му е през 1961 в операта в "Reggio Emilia". Следват няколко ангажимента в Италия, Виена, Амстердам и Лондон, но истинското начало на феномена "Pavarotti" е на 17-ти февруари 1972-а в операта "Metropolitan Opera" в Ню Йорк, където след невероятния си успех той си осигурява и статуса на суперзвезда, какъвто всички го познаваме.

Ще се запомнят концертите му с поп и рок изпълнители, а през 1990 г. обединява усилията си с Хосе Карерас и доскорошния си съперник Пласидо Доминго за един от най-запомнящите се концерти в римските Бани на Каракала. Това поставя основата и на бъдещото световно турне на Тримата тенори.

Самостоятелните му изпълнения пък са издавани в златни и платинени тиражи. Последната му публична изява бе на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през феврурари 2006 г.

В един музикален форум намерих шест диска с изпълнения от концертите Luciano Pavarotti & Friends, на които, обединени от различни хуманни каузи се събираха едни от най-големите музиканти и изпълнители. Линковете са качени в дата. бг и са разбити на отделни песни, което предполагам ще ви улесни при смъкването им. Подобна колекция наистина си заслужава да бъде чута...

1 comment:

Anonymous said...

Страхотна колекция! Радвам се че си се сетила за това и ти благодаря!

2008 All rights reserved
Публикуването на информация е разрешено при изрично цитиране "източник xpose" и приложен линк към сайта. В сайта се дават само линкове (връзки) към качени от трети лица файлове в поддържани от трети лица сървъри. Администратора не носи отговорност за това уредени ли са авторските права върху тях.